Det finns många fördelar med att ge ut på fysiskt format då man ofta tjänar mer pengar på att sälja fysiska skivor direkt till fans än vad man tjänar på att ha musiken på Spotify. Det ska emellertid sägas att det är en stor investering att trycka upp vinylskivor så det kan även bli en förlustaffär om du inte får sålt skivorna. Alternativ till vinyl kan vara att släppa på CD eller kassett vilket blir betydligt billigare.
Hur mycket kostar det att pressa vinylskivor?
Vad kostar det då att pressa upp vinyl? Det beror helt på om du ska trycka upp 7″, 12″ eller dubbel 12″. Dessutom tillkommer extra kostnader om du vill ha omslag med tryck och exempelvis gatefold-sleeve. Vi rekommenderar dig att göra ordentlig research innan du väljer ett lämpligt tryckeri för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt.
För ett hundratal (200-500) skivor så brukar kostnaden ligga omkring 10 000 SEK men priset kan variera. Faktorer som påverkar är presseriet, mastering, sleeven och generellt utseendet på skivan och mängden tillbehör.
När du är redo och har bestämt dig för att du verkligen vill släppa på vinylformatet så bör du se till att du har din musik färdig och i högkvalitativt ljudformat. Vi rekommenderar att du arbetar med en professionell ljudtekniker eller masteringstudio som har erfarenhet av vinylproduktion. Masteringprocessen för vinyl skiljer sig från andra format markant men i många fall kan presserierna hjälpa dig.
Se även till att du har ett färdigt omslag redo. Är du inte grafiskt kunnig så finns det gott om designers som du kan anlita för att hjälpa dig. Om du vill få ner kostnaderna för kostnaden av omslag så kan du beställa generiska vita eller svarta sleeves utan någon design alls. Sen kan du piffa upp omslagen genom att trycka upp egna stickers för att ge ditt vinylomslag mer karaktär. Ett annat tips är att numrera omslaget så releasen känns mer exklusiv.
Var kan man beställa tillverkning av vinylskivor?
När du har både musik och designen klar så är det dags att välja ett lämpligt tryckeri. Då återstår egentligen bara att göra research så du kan välja en pålitlig och erfaren fabrikant. Här är internet din vän där du med fördel kan undersöka och kolla recensioner på olika vinyltryckerier. Tänk på att du också måste välja vilket vinylformat du vill släppa på, såsom 7-tums, 10-tums och 12-tums skivor. De vanligaste formaten för musikutgåvor är 12-tums LP-skivor. Var medveten om att längden på musiken du vill inkludera på varje sida av skivan påverkar ljudkvaliteten, så tänk på detta vid planeringen.
Tyvärr finns det inte några svenska tryckerier för vinyl längre. Däremot finns det mängder i Europa så det är bara att välja en passande. Ett exempel på ett populärt vinyltryckeri är Record Industry i Nederländerna. Andra välkända fabriker är Deepgroves och elasticStage. Bara i Europa finns det hundratals företag som sysslar med vinyltryckning så det finns alltid alternativ.
Du har även möjlighet att lyssna på testpressar för att säkerställa att allt ser bra ut och låter bra. Dessa brukar ingå i dealen men kolla upp det för säkerhets skull. När du godkänt att allt låter och ser bra ut så trycks hela upplagan upp och detta kan ta lite tid.
Var kan jag sälja mina vinylskivor?
Det som återstår sedan när du fått hem vinylen är att distribuera den. Du kan sälja den på dina spelningar och på din egen webbplats eller Bandcamp. Tänk på att du även kan kontakta olika skivbutiker och fråga om de vill köpa in några exemplar av din skiva. Det klurigaste är hur man når ut och marknadsför vinylen om man är en artist med begränsade resurser.
Vårat tips är att vara kreativ och använda sig av sina sociala medier. Har du redan en etablerat fanbase så kan du lägga ut förbokningar och få en idé om hur många skivor du behöver trycka upp. Du kan även skicka ut pressmeddelande med information om din release till olika tidningar och bloggar som fokuserar på musik.
Lycka till!